Продукти: Ingredienti:
420гр. брашно 420gr. farina
100гр. захар 100gr. zucchero
кората на един лимон la scorza grattugiata di 1 limone
60гр. краве масло 60gr. burro
25гр. бирена мая 20gr. lievito di birra
щипка сол sale
олио за пържене olio per friggere
пудра захар за поръсване zucchero a velo per cospargere
течен шоколад cioccolato
В купа се разбъркват пресятото брашно, захарта, настърганата кора на лимона и щипката сол. Прави се дупка в средата и се добавя разтворената мая в 120мл. хладка вода. В процеса на месене е вероятно да се наложи да добавите още малко вода (зависи от брашното с което работите). Замесва се еластично твърдо тесто което се поставя в намаслена купа и се покрива с кърпа. Оставя се на топло да втаса за два часа след което тестото се разточва на кора с дебелина 1см. С помоща на две чаши-една малка и една по-голяма изрязваме поничките. Набрашнените понички се подреждат върху кърпа и се завиват- така престояват още един час.
Пържат се в не много горещо олио. Готовите понички се поставят за малко върху домакинска хартия след което се поръсват обилно с пудра захар или се мажат с шоколад.
Добър апетит!
Setacciate 400gr. di farina con lo zucchero, poco sale e la scorza di limone. Formate la fontana e untievi il lievito stemperato in 100ml. d'acqua tiepida e il buro ammorbidito.
Impastatae aggiungendo un po d'acqua tiepida e lavorate la pasta per circa 10 minuti finche diventera elastica. Mettete il composto in un recipiente, copritelo, riponetelo in luogo caldo e fatelo lievitare per 2 ore.
Trascorso questo tempo, stendete con il matterello l'impasto in una sfoglia spessa 1sm. , quindi con uno stampino tondo di 10sm. o con un bicchiere di pari dimensioni, ricavate tanti dischi, praticatevi un foro centrale con uno stampino piu piccolo e lasciateli riposare su un telo infarinato per 1 ora, coprendoli con un altro telo. In una padella fate scaldare l'olio e friggetevi i dischi di pasta pochi per volta, girandoli una volta.
Sgocciolate i bomboloni man mano che saranno pronti servendovi del ''ragno'', adagiateli su carta assorbente affinche perdano l'unto in eccesso, cospargeteli di zucchero a velo e serviteli ben caldi in tavola.
L'ENCICLOPEDIA DELLA CUCINA ITALIANA
Piccola pasticceria
Няма коментари:
Публикуване на коментар